Dark Svetlo

5 saveta kako da pripremite električnu kosilicu za proleće Ostavite komentar

Činjenica da su električne kosilice mnogo lakše za održavanje od benzinskih, je najčešće glavni razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju za ovu vrstu. Iako je potrebno manje održavanja, ipak joj treba posvetiti malo pažnje ukoliko želite da dobro radi i da vas dugo služi.

Budući da su proleće i leto godišnja doba kada se kosilice najviše koriste, idealno je da se pre početka proleća odradi godišnje održavanje. U nastavku ćemo vam skrenuti pažnju na neke korake koje biste trebali preduzeti, da biste pripremili mašinu za sezonu.

Pronađite uputstvo koje ste dobili uz kosačicu
S obzirom da na tržištu postoji jako velik broj proizvođača kosačica na struju, svaki model je donekle različit i neki mogu zahtevati drugačiju negu od ostalih modela. Zato je potrebno da, pre nego što započnete sa održavanjem travnjaka, pronađete priručnik koji ste dobili uz kosilicu. Ukoliko ne možete da ga pronađete, pokušajte da preuzmete kopiju sa sajta proizvođača.

Proverite kabl
Ispravno i pouzdano napajanje je ključno! Tokom pregleda električne kosilice, proverite kabl kako biste se uverili da je u dobrom stanju. Tokom godina, kao i od stajanja, izolacija kabla može da izgubi elastičnost i da se ošteti. Ovo je još jedan razlog zašto je korisno čuvati originalni priručnik – u njima možete pronaći informacije u vezi zamene ili popravke kabla.

Očistite kućište
Ovo je pravilo za svako košenje, ne samo kao priprema za sezonu. Tokom rada se nakuplja velika količina trave na kućištu kosilice i ona se može začepiti. Kako biste očistili električnu kosilicu, budite sigurni da ste kabl izvukli iz utičnice. Kao alat vam može poslužiti manja špakla ili žičana četka.

Proverite sečivo kosilice
Kako biste efikasno kosili travnjak, potrebno je da očistite sečivo i da ono bude oštro. Tupa oštrica će oštetiti vaš travnjak i zato je potrebno da se ukloni sa kućišta i naoštri. Ukoliko je previše tupo ili oštećeno, zamenite staro sečivo novim.

Proverite otvore za vazduh na električnoj kosačici
Na kućištu se nalaze otvori za vazduh koji sprečavaju pregrevanje komponenata motora tokom rada. U otvore za vazduh se mogu zaglaviti ostaci trave i na taj način ograničiti protok vazduha do motora. Ovaj problem najlakše možete rešiti pomoću kompresora, ali i možete jednostavno iščistiti četkicom ili krpom.

Korpa

close
%d bloggers like this: