Upustva, UPUTSTVA, Za šišanje

Uputstvo za mašinsko šišanje ovaca Mašinicom MARPOL 650W

Mašinsko šišanje ima sledeće prednosti:

o Brži rad ( moguće je ošišati i do 200 grla dnevno )

o Manje je stresno za ovce- jer traje kraće, 2 do 3 minuta, u poreñenju sa 10 do 12 minuta kod ručnog šišanja i ima manje povreda.

o Vuna lakše ostane u jednom komadu. Veoma je važno da vuna ostane u komadu, zbog tržišne vrednosti, i smatra se da je stanje vune nakon šišanja odlika veštine svakog pojedinog šišačao . Vlakna vune su duža, jer mašinica može da ide tik uz kožu životinje.o Po ovci se dobija 150-200 grama vune više nego pri ručnoj striži.

o Povrede životinja su redje.

PRIPREMA OVACA ZA ŠIŠANJE

Šišanje je posao koji se mora obavljati svake godine. Pravilna priprema objekata i stada će olakšati posao svima koji su u to uključeni.

Оvce treba šišati kada je vreme suvo i toplo Za vreme kišnih i vlažnih dana vuna upija vlagu, a ovce mogu oboleti, što je naročito opasno za jedinke koje su teško prezimele. Dva do tri meseca pre početka striže treba skidati podstrig. Podstrig sačinjava najprljaviji deo vune koja ima nizak randman, pogotovo ako su ovce tokom zime boravile u prljavim ovčarnicima.Ovce moraju biti suve pre šišanja! Ovce sa vlažnim runom ne treba da budu šišane. To uključuje i rosu ili u nekim slučajevima i inje. Ovce ne treba hraniti i pojiti najmanje osam sati pre šišanja. Stado nikada ne treba direktno sa paše voditi na šišanje. Trava i neke vrste sena razvijaju gas, pa oslanjanje na područje pluća u toku šišanja dovodi do »zadihanosti«. Ukoliko se životinja odmah ne postavi na noge može uginuti usled gušenja. Pre sakupljanja ovaca u prostor iz koga idu na šišanje treba ukloniti zamrljanu vlažnu vunu i ostatak balege. Izbegavajte držanje ovaca u prljavom prostoru ili na golom betonskom podu. Ako u zapatu ima više kategorija ovaca, najpre šišati žensku šilježad, potom jalove ovce, pa mušku šilježad, zatim ovnove i na kraju ovce koje se muzu. Ovce sa belom glavom i belim runom treba da budu strižene prve; tamnoglave ili one sa obojenim runom poslednje. Nakon šišanja, budite nežni prema svojim ovcama- nahranite ih, napojite, i obezbedite im dobar zaklon bar nedelju dana nakon šišanja, naročito ako je jagnjenje blizu. Prostorije Da bi se posao dobro odvijao treba da imate dovoljno pomagača. Za radnika koji striže ovce potrebna je prostorija dovoljne visine, sa dobrim osvetljenjem i provetravanjem. Ukoliko su vam potrebni produžni kablovi, oni treba da budu dovoljno jaki da izdrže opterećenje. Kućni produžni kablovi nisu dovoljni.Kod nekih rasa ovaca, radniku je za šišanje potreban prostor površine 2,5 x 2,5 metara (oko 6 m2).Potrebna vam je dobra sirkova metla, a ne teška stajska metla, da bi ste mesto na kome se šiša povremeno počistiti.Prostor u kome su ovce smeštene pre dovodjenja na šišanje treba da bude mali. Ovca koju ste jurili po velikom prostoru pre nego što je došla na šišanje nastaviće da se otima sve vreme šišanja. Niko neće namerno poseći ovcu prilikom šišanja. Ako želite da nanesete dezinfekciono sredstvo na svaku posekotinu, stavite bočicu sa sprejom na dohvat ruke pre nego što započne šišanje. Biće nemoguće držati ovcu pet ili deset minuta dok ne pronadjete bočicu sa sprejom.Nemojte orezivati papke pre izvodjenja ovaca na šišanje.Treba da imate dovoljno pomoćnika da izmerite ovcu nakon šišanja, orežete joj papke, vakcinišite je i uklonite parazite.

Ručne električne mašine, koje odgovaraju za stada do 200 ovaca.

16382774_5702d35a370a04-50202103IMG_0803

Mašina za šišanje ovaca 650 W MAR- POL

Uputstvo za pravilno korišćenje mašina za šišanje: 

Alat (noževe i češljeve) obavezno podmazujte- po nekoliko kapi ulja u toku svakog šišanja, neževi ne smiju ostati suvi kako nebiste ih okalili i trajno onesposobili. Okaljeni – pregrejani noževi koji nisu podmazani ne vrede se oštriti jer ne drže žicu jedino je rešenje kupovina novih. Noževi nisu pod garancijom jer je reč o potrošnom materijalu a takodje i mašinu na kraju dana treba podmazati. Ne treba raditi sa tupim alatom- jedan nož koji nije okaljen može da ošiša 5 do 10 ovaca, a češalj 15 do 20, posle čega ih treba naoštriti. Ako se alat istupi, i/ili se ne podmazuje, opterećuje se mašina, noževi i češljevi se greju i otpuštaju, pri čemu materijal gubi strukturu i ne može se nikada više dovesti u potpuno ispravno stanje. U ekstremnim slučajevima, rezultat šišanja nije dobar, ili čak više uopšte ne može da se šiša, a jako ugrejani noževi takoñe mogu i opeći životinju. Mala pažnja prema mašini će obezbediti decenije kvalitetnog rada. Ni traktor se ne vozi bez ulja! Prilikom šišanja, radi hladjenja kroz mašinu prolaze velike količine vazduha, koji u sebi ima mnogo prašine. Zbog toga postoji filter na ulazu, koji povremeno treba čistiti. Obavezno pročitajte ovo uputstvo pre puštanja mašine u rad!

Neadekvatno korišćenje električnih uredjaja može biti opasno samo po sebi, posebno kada je u pitanju oprema koja se koristi u poljoprivredi. Pre nego što počnete da koristite mašinu treba da se upoznate sa sledećim merama za sprečavanje nezgoda:

•Napon mora biti isti kao na pločici mašine. Mašina se može napajati samo naizmeničnim naponom•Izbegavajte svaki kontakt sa alatom za šišanje u pokretu.•Čak i kada je mašina isključena na svom prekidaču nemojte ništa raditi u blizini alata za šišanje dok je ne isključite iz mreže. Uvek iskopčajte kabl iz mreže pre nego što počnete da radite sa alatom/glavom mašine.

•Izbegavajte da dodirujete mašinu koja je u kontaktu sa nekom tečnošću. Nikada nemojte šišati mokre životinje. Tečnost koja uñe u mašinu utiče na elektro izolaciju. Tada dolazi do opasnosti od elektrošoka ili kratkog spoja. Mašinu čistite samo kada je suva korišćenjem četkice ili četkice za čišenje koja se dobija uz nju.

•Električni kabl koji leži pružen po zemlji u bilo kojoj dužini može da se ošteti i postane izvor opasnosti. Pre nego što započnete sa šišanjem pažljivo položite kabl. Izbegavajte savijanje kabla u petlje i ne dozvolite da se zamrsi. Životinje ne smeju da stoje ,da hodaju po kablu ili da se u njega zapetljavaju. Nikada ne umotavajte kabl oko mašine i držite ga daleko od izvora toplote, inače može da doñe do oštećenja izolacije. Potrebno je redovno proveravati da se kabl nije oštetio.•Isključite mašinu na njenom prekidaču pre uključivanja kabla u struju.

•Koristite samo originalne alate ( nož i češalj ). Nemojte koristiti oštećeni alat , sa tupim ili polomljenim zupcima. Koristite samo oštre alate, naoštrene u specijalizovanim radionicama.

•Pogledajte da li u runu ima stranih tela ( žica, drvo i sl.) i uklonite ih pre početka šišanja.

•Nosite prikladnu radnu odeću. Nemojte nositi ležernu odeću ili delove nakita koji bi se mogli zakačiti za pokretne delove mašine.

•Buka koju mašina proizvodi može da uznemiri životinje. Može doći do znatnih povreda usled ritanja životinja ili pritiska njihovih tela. Životinje sputajte tako da šišanje bude bezbedno, priñite im spreda i uključite mašinu u njihovom vidokrugu.

•životinje treba šišati samo ako su sve osobe koje nisu za to osposobljene odstranjene iz radnog prostora.

•šišajte samo u dobro provetravaniom prostoru i nikada u blizini eksplozivnih materija ili gasova.

PAŽNJA

Ove sigurnosne mere moraju se poštovati u svim slučajevima. Preporučuje se da se uvek kada se radi sa električnim aparatima koristi zaštitna diferencijalna sklopka.

OBUKA ZA MAŠINSKO ŠIŠANJE

Veoma je značajno da obuku za šišanje ovaca vrše iskusni instruktori, koji će na polaznike preneti pravilan stil i jasne osnove, te tako stvoriti čvrstu osnovu za razvoj dobrog šišača! Do ove godine obuka za mašinsko šišanje ovaca je bila veoma retka i bilo je veoma teško naučiti kako šišati ovce.Ali zahvaljujući naporima pojedinih stručnjaka, kao i zainteresovanosti odgajivača ovaca, prva obuka je obavljena na Staroj planini , 16.06.2005. godine.Takoñe je značajna uloga takmičenja u šišanju ovaca, gde se dodeljuju nagrade i naglašavaju greške, što omogućava revnosnim šišačima da poprave svoje umeće. Zbog toga je 25.06.2005. u selu Breza nadomak Sjenice održano i takmičenje u mašinskom šišanju ovaca posle skoro dvadeset godina .

KAKO SAVLADATI VEŠTINU ŠIŠANJA OVACA

https://i0.wp.com/media1.demon.rs/2019/04/Ovce.png

1.Čvrsto poduprte ovcu izmeñu kolena. Oslonite desnu prednju nogu ovce o svoju desnu stranu kako bi se zategla koža na trbuhu. Prvi pokret mašinom načinite pravo nadole niz levu stranu kako bi se dobila ravna jasna granica za “dugi pokret”. Drugi pokret teče paralelno. Treći pokret je pravo niz desnu stranu i ostavlja ravnu ivicu za “poslednju stranu”. Kratki pokreti, pod uglom, čiste donji deo stomaka. Deo izmeñu zadnjih nogu se obrañuje na uobičajeni način.

2.Držite ovcu u potpunosti opuštenu uz svoje noge, tako da je leva strana ovce okrenuta na gore, vršeći pritisak na slabinu. Ošišati vunu sa zadnje noge, kako je prikazano na slici. Potom spustiti zglob ruke ispod tačke ulaska češlja i ošišati tri poteza sa repa i gornje strane – koristeći svoju levu ruku da zategnete kožu. Ovo se radi u istom smeru kaopotezi “dugog pokreta”.

3.Kako se vidi na slici, vaša desna noga se nalazi izmeñu prednjih i zadnjih nogu ovce. Držite glavu ovce unazad i oslonite njenu glavu malo ispod svog levog kolena. Prebacite težinu na svoju levu nogu i ne dopustite da ovca sedi suviše uspravno. Ošišati vrh glave. Kod merino ovaca, načinite prvi pokret malo ispod jugularne vene i pravo duž vrata. Drugi pokret je paralelan, ali ga produžite da ošišate niz stranu lica i uha. Treći pokret sledi da očisti vunu sa uha,i izmeñu rogova. Potom očistite prednju nogu i ošišajte predeo od plećki ka vratu.

4. Uradite “dugi pokret” kao normalno, dok se ne stigne to kičme. Meñutim, ne povlačite prednju nogu ovce unazad ka glavi ovce. Ako je potrebno zategnuti labavu kožu (da bi se izbegle povrede), upotrebite levu ruku. Donji zubac češlja mora da bude paralelan sa kožom.

5. Kada se stigne do kičme, rep ovce se mora nalaziti iza vašeg desnog stopala. Vaša leva noga je ispod glave ovce, dok je vaše levo stopalo preko ovce da bi se dobio efekat poluge (na taj način se ovca ”zategne”). Levom rukom pritisnite na dole glavu ovce da biste je “previli”. Ošišajte dva poteza preko kičme da biste uštedeli vreme na “poslednjoj strani”. Pazite da ne stajete na runo i da ga ne cepate kadaprebacujete desnu nogu da biste ošišali “poslednju stranu”. Priložene ilustracije australijskog telihaj (tallyhi) metoda su samo osnovni vodič o načinu kako da se ošiša ovca.

6.Uradite “dugi pokret” kao normalno, dok se ne stigne to kičme. Meñutim, ne povlačite prednju nogu ovce unazad ka glavi ovce. Ako je potrebno zategnuti labavu kožu (da bi se izbegle povrede), upotrebite levu ruku. Donji zubac češlja mora da bude paralelan sa kožom.

7. Kada se stigne do kičme, rep ovce se mora nalaziti iza vašeg desnog stopala. Vaša leva noga je ispod glave ovce, dok je vaše levo stopalo preko ovce da bi se dobio efekat poluge (na taj način se ovca ”zategne”). Levom rukom pritisnite na dole glavu ovce da biste je “previli”. Ošišajte dva poteza preko kičme da biste uštedeli vreme na “poslednjoj strani”. Pazite da ne stajete na runo i da ga ne cepate kadaprebacujete desnu nogu da biste ošišali “poslednju stranu”.

8. Stegnite ovcu izmeñu svojih nogu. Držite joj glavu svojim kolenima. Nakon skidanja vune sa roga, uha i lica, šišati pravo na dole do vrha plećki, koristeći levu ruku za ispravljanje nabora. Dopustite da sedesna noga ovce pomeri unapred nakon trećeg pokreta. Uhvatite prednju nogu i ošišajte donji deo prema papku.

9. Puštajući donji deo zadnje noge čim je završen, nastavite niz slabinu. Drugi pokret je paralelan od plećke do slabine, dok se treći pokret nastavlja dalje i sa spoljne strane noge. Preostale pokrete uradite pod istim uglom, počevši punim češljem na zadnjoj strani tela. Završite stražnji deo sa ovcom izmeñu svojih nogu i sa levom rukom na slabini radi zatezanja kože.

https://dmdalati.files.wordpress.com/2018/01/masinica-za-c5a1ic5a1anje-ovaca.jpg?w=723

Ostavite odgovor